Indietipset: Transformice

Lika mycket psykologiskt experiment som fantastiskt beroendeframkallande onlinespel. Transformice låter dig kontrollera en av massvis små möss där målet är att hämta en ostbit och sedan lämna den i en port. Till din hjälp har du som vanlig mus bara möjligheten att springa och hoppa, vilket låter dig komma en bit på vägen. För att verkligen lyckas måste du dock ha assistans från minst en av banans två utvalda Shamaner. Dessa möss ges specifik egenskaper som påminner mycket om de verktyg man har i The Incredible Machine-spelen. Det handlar med andra ord om plattformar, balansbrädor, kanonkulor för att accelerera möss och annat i världens fart och en hel del annat.

Där spelet börjar bli intressant är hur alla deltagare agerar beroende på en given situation. Ett enkelt exempel är en bana där ostbiten (som man springer till för att hämta sin del) ligger i slutet av en begränsad tunnel med ett stup rakt bakom sig, väljer alla möss att direkt springa mot osten kommer de första som sprungit dit knuffas över kanten och dö. Tidsbegränsningen på banan gör dock att man inte kan vänta för länge innan man gör sitt försök mot osten så det gäller att kommunicera och se till att några få springer åt gången för att alla ska få med sig en bit ost till slutet. I verkligheten hamnar oftast de stackarna som är först i led i avgrunden och ju färre som lever desto större chans är det att du får en ostbit.

Vissa banor har oväntade fällor, som hål där det ser ut att vara solid mark.

Utmaningarna sträcker sig från denna till mycket mer avancerade pussel där flera verktyg och mått av samarbete krävs, och det är helt fantastiskt kul. Bara att vara en passiv deltagare och analysera hur de andra mössen agerar; är de giriga och satsar på att få sin bit av osten först, försöker de samarbeta genom kommunikation, använder shamanen sina verktyg för att hjälpa eller stjälpa de andra. När man dessutom är med i leken blir det inte bara ett intressant test av ens egen karaktär utan även en möjlighet att påverka situationen och se vad som händer. Eller så gör man sitt bästa för att maximera poängen som alla får ut av varje bana, något som är vansinnigt mycket svårare än man först kan tro.

Spela Transformice gratis genom att klicka här!

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: