Wave/Natal och dess chans att lyckas

Med Wii lyckades Nintendo vända upp och ner på allt vad kontrollkonventioner heter och vår syn på spelande som sådant. Oavsett vad man än tycker om Nintendo Wii talar siffrorna för att konceptet, och även utförandet, är en enorm finansiell succé. När Microsoft och Sony nu försöker hinna ikapp det omöjliga försprånget som är Nintendo Wii gör de det bland annat genom att lansera egna nyskapande kontrolldon. Från Microsoft är det Project Natal (som rapporteras kommer heta Wave när den släpps) som gäller.

Låt oss först reda ut vad exakt Natal/Wave är för någonting. Det handlar om en kamera med flera kameralinser vilket gör det möjligt för den att uppfatta djup i bilderna som den visar. På så sätt används hela din kropp som kontroll i spelen på ett mångt mer avancerat sätt än något vi sett tidigare. Ambitionen är att revolutionera inte bara spelkontrollen utan även användargränssnittet för underhållningsmedia. På den sista punkten har Natal/Wave all chans i världen att lyckas, frågan som dock kvarstår är om det någonsin kommer bli ett legitimt spelverktyg till annat än korta gimmick- och casual-spel.

Xbox Live Vision; en glorfierad webkamera.

Vi blickar tillbaka för att se om vi kan hitta några tecken från förr som talar för Microsofts möjlighet att lyckas med alternativa kontroller av den här typen. Tankarna dras osökt till deras försök att göra en rak kopia av Sonys Eyetoy med Xbox Live Vision. Deras brutalt misslyckade försök skulle jag kanske säga. Antalet spel som ens stödjer produkten är till att börja med löjligt få, vilket kanske är en av anledningarna till deras bristande kvalitet också. När kameran lanserades fick alla som köpte den möjlighet att gratis ladda ner spelet Totemball som bara kan spelas med kameran. Det ska läggas stor vikt på hur fruktansvärt uselt det här spelet är. Tänk dig det värsta du spelat med Eyetoy och du är nog inte långt ifrån.

You're in the movies. Ungefär lika kul att spela som att titta på den här bilden.

Microsoft valde istället att lägga stort krut på en annan titel, som tog upp orättvist mycket tid under deras presskonferens under E3, nämligen You’re in the movies. Tanken är väl god, egentligen, men utförandet lämnade mycket att önska. Det är inte underligt att Microsoft till slut valde att lägga Xbox Live Vision åt sidan och istället fokusera på något nytt. Enter Wave/Natal.

Nu är det kanske orättvist att hålla en sådan halvhjärtad satsning emot Microsoft som Xbox Live Vision i jämförelse med det stora pådrag som Wave/Natal upplever. Men det är inte för utan som jag anser att riskerna att det ännu en gång blir en flopp, knappast lika stor men en flopp likaså, är relativt stora. Det som talar för Wave/Natal är det enorma stödet som produkten har i ryggen, inte bara från Microsoft utan även utvecklarna som bokstavligen köar för att få en bit av Wave/Natal-kakan. Tillsammans med en teknologi som bevisat fungerar, med det inte sagt beviset fungerar bra, gör att Wave/Natal har potentialen att överraska och förvåna.

Jag hoppas ändå på stordåd från Wave/Natal.

Om cirka två veckor är det dags för Microsofts presskonferens på E3 i år. Då kommer förhoppningsvis alla frågetecken suddas ut och vi får se svart på vitt om Wave/Natal är något annat än en önskedröm eller bara ännu en gimmick-pryl. Jag står kvar i min skepsis, men en del av mig hoppas innerligt att de lyckas göra något stort av det här. För potentialen som finns är enorm.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

3 svar to “Wave/Natal och dess chans att lyckas”

 1. Joakim Says:

  Jag känner mig själv mycket skeptisk. Jag känner mig inte ens intresserad av att testa produkten. Casualpubliken kanske tycker om det, men tror knappast det blir något gamers känner sig nödgade att investera i.

 2. Andreas Berg Says:

  Som jag nämner tror jag inte det finns någon tvekan om att Wave/Natal eller något liknande kommer att revolutionera interaktionen mellan soffsittare och sin hemunderhållningsmaskin (i det här fallet då 360n). Det finns en klar fördel med att slippa handkontroller, få upplevelsen skräddarsydd till dina preferenser bara genom att sätta sig vid soffan och få sitt ansikte igenkänt och så vidare.

  Men som spelverktyg, eller närmare bestämt styrdon för spel, så håller jag med dig till fullo Joakim. Det vore ju dock oerhört kul att få bli motbevisad.

 3. E3-veckan aka spelvärldens hektigaste tidpunkt « Ett glas juice Says:

  […] av rykten, information som läckt och även Microsofts uppvisning av Kinect (det nya namnet på Project Natal). Men det är första idag som det hela börjar på allvar och vi som varit med några år vet vad […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: