Konsolexklusivitetens tid är snart förbi

Trenden har varit tydlig denna konsolgeneration. Allt färre och färre spelserier och utvecklare är fast trogna ett format och frågan är hur länge vi egentligen kommer att förknippa konsoler med specifika speltitlar. Senast ut är två stora utvecklare på varsin sida av det kanske enda aktuella fanboykriget som båda går multiformat. Fast med en viss twist, de spelserier som man förknippar dem med förblir konsolexklusiva.

Bungie släppte häromveckan bomben, en väldigt väntad bomb men en bomb likväl, att deras kommande spelserie inte kommer att vara exklusiv till Microsofts format. Halo-serien är kanske det starkast förknippade varumärket med namnet Xbox, och så kommer det fortsätta, men seriens upphovsmakare kommer alltså sprida sina vingar och går multiformat. På Sonys sida ”förlorar” man Insomniac som är mest kända för sina Ratchet & Clank– och Resistance-spel. Samma visa gäller här dock, de redan inarbetade namnen stannar hos Sony medan Insomniacs nya påhitt blir något som fler kan ta del av.

Master Chief kommer för alltid vara fast i Microsofts klor.

Med undantag för några (ganska många egentligen, skrämmande nog) gråtande fanboys som känner sig smutsiga av bara tanken att spela ett spel som även går att spela på andra format går (nästan) alla som vinnare ur den här trenden. Fler får möjlighet att spela kommande stordåd från stora utvecklare som Bungie och Insomniac, utan att för den delen tvingas köpa alla tillgängliga format, och som följd har utvecklarna en större marknad med förhoppningsvis större intäkter som följd. Frågan som kvarstår är inte som många kanske tror om vi får se ett slut på konsolexklusivitet, utan snarare när.

De allt snabbare växande kostnaderna för att utveckla ett mastodontspel gör det nästan till tvång för utvecklare att bredda sin marknad så mycket som bara är möjligt. Att släppa en konsolexklusiv titel innebär att man förlorar möjligheten att nå ut till miljontals spelare och potentiella kunder. Något som dock aldrig kommer att eliminera konsolexklusivitet helt är konsolutgivarnas (Nintendo, Microsoft och Sony) egna spelstudios (förstapartsutveckling) som troligtvis aldrig kommer att släppa ett spel till det konkurrerande formatet.

Vill du under 2010 spela med färgglada bollar, en överdimensionerad webbkamera eller ett hål att sticka fingret i?

Men tiden då konsolvalet bestod av vilka spel man helst föredrar förutspår jag vara ett minne blott inom en relativt snar framtid. Istället kommer det att handla om specifika tillbehör (Natal, Playstation Move och hela Wii-upplägget), övriga användningsområden (Bluray-spelare, videotjänster, nedladdningstjänster med mera) och, så länge Microsoft orkar att punga upp med pengarna, exklusivt nedladdningsbart material i form av DLC. Sen lär vi säkerligen se en hel uppsjö fler sunkiga Wii-spel, som inte vågar sig nära de andra konsolerna, innan den här generationen är slut.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

2 svar to “Konsolexklusivitetens tid är snart förbi”

  1. Linnea Nilsson Says:

    Intressant grej detdär, hur otrohet faktiskt kan bli bra!
    Själv är jag ju lite förtjust i hela konsol vs. konsol (som alltid då har vart spelutbud vs. spelutbud)-grejen, så själv är jag väl faktiskt ändå lite ledsen, men naturligtvis mestadels glad :3

    Att NMH1 släpps till PS3an gjorde mig ju dansande glad så vi slipper importera det till skit-wiit. Så ja, för första gången leder otrohet till någonting bra! :3

  2. E3 2010: Sonys mellanmjölk « Ett glas juice Says:

    […] Sony koncentrerade sig på var exklusivitet. Som jag redan har skrivit om här på bloggen börjar exklusiva spel bli något av det förflutna och att man istället kommer se andra saker som särskiljer konsolerna från varandra. Mycket […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: