Frag: Analog Deathmatch

Igår var det dags för ännu en brädspelskväll och på menyn stod en blodig sammandrabbning med tydliga anor från de digitala spelen. Med spel som Frag är cirkeln på sätt och vis sluten, där tv-spelen står som inspiration för de analoga alternativen, och inte tvärtom. Quake på vardagsrumsbordet, med plastfigurer och spelkort istället för karaktärer och vapen i polygonform.

Spelet Frag från Steve Jackson Games hymlar inte med sin inspirationskälla på något sätt; spelreglerna uppmanar till och med att hänvisa till datorspelslogik vid regeltveksamheter. Upp till sex spelare möter varandra i brutal Deathmatch på en av två kartor (fler med expansioner) och reglerna är lika enkla som en match Quake; döda ett visst antal spelare för att vinna matchen. Till sin hjälp har man framförallt sina tre grundattribut; hälsa, hastighet och precision, som styr hur mycket stryk man tål, hur många vapen man kan bära, hur långt man kan springa/hoppa, hur bra man är på att träffa samt antalet attacker som kan utföras per runda.

Spelplanen i Frag. De olika symbolerna är ställen där man kan få ny utrustning och vapen.

För att vinna krävs dock att man samlar på sig ett gäng vapen, föremål och specialkort. Vapnen fungerar olika beroende på vilket eller vilka du väljer att använda, och allt från eldkastare till motorsåg till en bärbar atombomb finns att tillgå. Men långvarig blir man inte mot dessa våldsamma attacker om man inte samlar på sig en god portion föremål i form av skyddsvästar, healthpacks och andra mer finurliga situationsbaserade hjälpmedel. Sist men inte minst finns specialkorten som ger dig möjlighet att koppla ner din motspelare från servern, teleportera dig runt om på kartan eller fuska så att du gör mer skada. Allting går i online- och lan-spelens tecken och det glimmar härlig nostalgi över de allra flesta inslagen.

Efter en omgång på två matcher är spontanintrycket att Frag är ett fantastiskt underhållande spel som väver samman brädspel och dess digitala motsvarigheter på ett klockrent sätt. Det blir mycket taktiskt tänkande i ett spel som ändå förlitar sig precis lagom på slumpens utkomst genom kortdragningar och tärningsslag. Kvällens spelsession gav sug efter fler omgångar och det råder ingen tvekan om att Frag lär dyka upp under fler brädspelsomgångar.

Annonser

Etiketter: , , , ,

3 svar to “Frag: Analog Deathmatch”

  1. Jonas Says:

    Lol, jag söker på följande ”frag death match brädspel” och får upp din sida som bland de första =D Saken var att jag ville se vart jag kan beställa expansionen så vi kan lira med den oxå ^^ Hur som haver, tack för en toppentrevlig kväll igår!

  2. Jonas Says:

    Eller….din blogg kom faktiskt först

  3. Andreas Berg Says:

    Haha, det är så det ska vara! ^^

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: