Slaget om Alganon – en storslagen MMO-kontrovers

Det här visade sig vara ruskigt intressant. Sebastian Magnusson, @lictor på twitter, gjorde mig via twitter- och facebook-uppdatering uppmärksam om en kontrovers i spelbranschen som för mig helt har flugit under radarn (eller hamnat i skuggan av Infinity Ward-röran). Det handlar om en spelutvecklare vid namn David (Dave) Allen och hans avsked från Quest Online, utvecklarna bakom kommande MMO:t Alganon.

Jag ska försöka att hålla mig ganska kort, för det är en rörig historia med många svängar fram och tillbaka. I slutet på februari i år meddelade i alla fall utvecklarna Quest Online att David Allen inte längre fanns med företaget och att en man vid namn Derek Smart istället från och med då sköter Allens uppgifter. I intervjuer efter uttalandet har det senare vidareutvecklats till att Allen blivit sparkad på grund av att han, enligt Smart, arbetat emot Smart och andra på företaget, ljugit för investerare om spelets utveckling och försökt sälja IP:t till ett annat företag vid namn True Games.

Allen har en helt annan syn på vad som hänt, något som förklaras närmare i hans stämningsansökan mot flera av hans tidigare arbetskamrater på Quest Online samt Derek Smart och Smarts egna företag 3000AD. 3000AD togs nämligen in som konsult på Quest Online och Derek Smart blev under uppdraget tillförordnad VD på Quest Online. Detta är enligt Allen ett av de första stegen som togs av Smart för att försäkra sig om att få Allen sparkad från Quest Online och själv kunna ta en permenant VD-plats där. Stämningsansökan gör primärt gällande att Smart i flertal uttalande efter Allens avsked från Quest Online har gjort allt för att skada Allens namn och försäkra sig om att Allen aldrig mer kommer kunna arbeta inom branschen igen.

Så, vem är det som talar sanning egentligen och vad är det egentligen frågan om? Det är ett svar som jag dessvärre inte har, och jag vet inte vilken sida man bör tro på. Min personliga åsikt kring det hela är att Derek Smart är ett renodlat rövhål som inte hör hemma att uttala sig publikt om sådana här saker. Gång på gång har han smutskastat Allen inte minst i det öppna brev som fick mig att gräva vidare i det hela. Det finns dock viss substans i det Smart säger i baserat på de trailers som visats från Alganon. Smart menar nämligen att spelet inte är mer än en billig World of Warcraft-klon med små förändringar, och att anledningen till att Allen fick sparken var för att han är inkompetent som utvecklare och vägrade släppa sin vision trots negativ inverkan på företagets ekonomi. Det sistnämnda vet jag ingenting om, såklart, men att Alganon framstår som en billig WoW-klon är ganska uppenbart om man tittar på spelets senaste trailer.

Har du inte spelat WoW kan jag säga att gränssnittet är till 90% en rak kopia av det som finns i World of Warcraft. Och det är inte mycket, även om det finns, som tyder på några stora förbättringar bland de spelmässiga inslagen. Men varken det faktum att Derek Smart är ett rövhål eller att Dave Allen utvecklat en WoW-klon gör någon av dem skyldig till det den andra parten hävdar.

I slutändan är det en spännande intrig där i princip bara en enda sida har representerats i media, nämligen Derek Smarts. Det vore extremt intressant att få höra fler intryck från de inblandade parterna, och framförallt vad resultatet i rättegången kommer att bli. Jag lovar att återkomma om hela röran uppdagas med någon bättre insyn på det hela.

Intressanta länkar:

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: