Den förlorade (eller smått glömda) spelformen

Brädspelet är om inte bortglömt så åtminstone ordentligt underskattat. Framförallt bland oss som växt upp med digitala spel som primär underhållning finns det något hos brädspelen som kan anses föråldrat. Med all rätta egentligen, ”varför låtsas med små plastfigurer när man kan se hela kalaset i 1080p på en enorm bildskärm?”. Det finns dock ett värde hos brädspel som tv-spel kanske aldrig kan komma att ersätta.

För mig är det ungefär på samma sätt som skillnaderna mellan böcker och film. Jag tycker att film är ett bättre medium för att berätta historier (i de allra flesta fallen) men tycker att böcker har ett stort värde och fyller en funktion som filmer inte riktigt kan. Mycket på grund av det grundläggande kravet på egen fantasi vid förverkligandet av böckers historier till skillnad från filmens mer direkta framtoning med lite mindre utrymme för egen tolkning.

Bokrollspel; också en spelform som digitalt spelande har skjutit undan.

På liknande sätt ligger även min fascination kring brädspel kontra tv-spel. Dels krävs ett större mått egen fantasi (framförallt om vi sträcker oss ända till bok- eller papper-och-penna-rollspel) för att forma en tolkning av det som sker i brädspelet, men framförallt för att spelarintegrationen är starkare än i digitala spel. Om någon regel känns obalanserad, eller inte kul nog, kan man nästan utan någon kraftansträngning modifiera allt från regelverk till grundkonceptet. Modding on the fly, så att säga.

Där tv-spel tar oss med på en resa och vår inverkan påverkar upplevelsen som spelet styr åt oss, så styr vi mer av vad som sker i ett brädspel själva. Oftast är det egentligen bara en fråga om hur slaviskt man väljer att följa regelboken. Communitys som Boardgamegeek gör att folk kan dela med sig om sina förslag på förbättringar, förändringar och finjusteringar som kan göras för att spelen ska bli mer skräddarsydda för att passa ens egna preferenser. Det finns en del av brädspel som aldrig till fullo kan överföras till digital underhållning på grund av ramarna som ett tv-spel måste hålla sig inom (ramar som dock Little Big Planet och kommande Indie-spelet Sleep is Death försöker tänja på).

Kvällens underhållning: Kampen om Citadellet.

Ett brädspel kommer nog aldrig kunna få mig lika exalterad som ett makalöst tv-spel, mycket för att jag precis som filmer kontra böcker föredrar tv-spels och filmers grundläggande underhållningsupplevelse, men det tåls att påpekas att de fyller en funktion och ett underhållningssyfte som digitala spel aldrig kan fylla helt. Personligen spelar jag alltför få brädspel, för jag har en genuin uppskattning för spelformen. Inte minst för att brädspel av naturen är en social upplevelse, mer så än de allra flesta tv-spel, där det krävs ett större engagemang från spelarna för att få till en härlig spelkväll. Men frukten av bördan är då också väldigt söt.

Ikväll står Mutant Chronicles: Kampen om Citadellet på menyn, önska oss lycka till i vår mutant-slaktar-kamp!

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

5 svar to “Den förlorade (eller smått glömda) spelformen”

 1. Sebastian Says:

  Ojoj! Vilken nostalgi! Kampen om citadellet körde vi sjukt mycket back in the day. Har för mig att jag gillade capitols (var det skottarna?) bäst. akta er för Nefariren!

 2. David Rundqvist Says:

  Oooh Mutant Chronicles var superläckert! Bauhaus och Cybertronic var coolast…

 3. Andreas Berg Says:

  Det blev faktiskt ändrade planer så Kampen om Citadellet får vänta till nästa spelkväll 😛 Istället blev det ”Race”, som var förvånansvärt kul. Mycket lätt att sätta sig in i, men med ett ganska ordentligt djup om man börjar analysera det hårt ^^

 4. Andreas Berg Says:

  Race verkar vara mer eller mindre omöjligt att hitta info om på nätet, spännande, får kanske ta och uppdatera med info om det på någon fin brädsspelssajt själv 😛

 5. Frag: Analog Deathmatch « Ett glas juice Says:

  […] var det dags för ännu en brädspelskväll och på menyn stod en blodig sammandrabbning med tydliga anor från de digitala spelen. Med spel […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: