Mega Ma(n)raton: Mega Man 1 avklarat, Mega Man 2 påbörjat

Bildkälla

Under helgen blev det den första renodlade Mega Man-kvällen sedan jag och Jonas kom på tanken att dra igång vårt lilla maraton. Minst en kväll i veckan var planen och efter vårt lilla smakprov med Mega Man 1 under föregående vecka var jag sugen på att sätta igång allvaret.

Ice Man och Fire Man stod kvar innan Dr. Wily ska få smaka på vår armkanon första gången. Ice Mans bana med sina överjävliga hala plattformar visade sig som väntat vara upphov för viss frustration men så snart det knivigaste partiet hade klarats av tog vi oss enkelt fram till bossen och kunde skörda frukten i och med vapnet som skulle ta ner Fire Man. Med hjälp av Ice Mans stråle besegrades även Fire Man och den stora utmaningen med Dr. Wily-banorna kvarstod.

En annan typ av fireman...

Att säga att vi inte hade några problem med Wily-banorna och då framförallt dess bossar skulle vara att ljuga, men det var inte några egentliga stora svårigheter någonstans förutom just sista bossen. Med korten på bordet var det dock inte genom ren skicklighet som vi klarade av sista bossen, Dr. Wily fick smaka på två finurliga jävlar som kom ihåg ett litet paus-knep från förr som fungerade bra även i Anniversary Collection-versionen av Mega Man 1. Till vårt försvar var dock aldrig tanken att proklamera någon form av prestige genom att med helt lagliga medel ta oss igenom Mega Man-serien, utan att bara få uppleva hela spelen från början till slut.

Det första Mega Man är på många sätt och vis än idag en riktig fröjd att spela. Banorna och bossarna fram till Dr. Wily är utmanande men aldrig oförlåtliga och framförallt väldigt underhållande. Egentligen är det bara vissa bossar (Degklumpsbossen och sista bossen) som är överjävligt svåra men även utan fulspel är de överkomliga om man bara har tålamod och flinka fingrar. Att möta alla bossar igen minns jag personligen som svårare från när jag var yngre, kanske framförallt för att man inte på den tiden analyserade lika mycket vilka vapen som passar allra bäst till varje bossfajt, och inte krossade dem lika löjligt enkelt som det går med rätt verktyg. I slutändan är originalet även mer njutbart än remaken Mega Man Powered Up till PSP, pixlar är ändå skönare än polygoner åtminstone i Mega Mans fall.

Mega Man i PSP-spelet Powered Up ser allt annat än hård ut. Söt däremot, det är han i mängder.

Med Dr. Wily död för första gången kunde vi avancera till Mega Man 2 (där paus-knepet inte ska fungera, så härifrån blir det mer rent spel :P) och vad som troligtvis är seriens klart bästa musik. Utan direkt stor koll på vilken ordning vi borde gå tillväga beslutade vi oss för att ta ner Metal Man (troligtvis också spelets bästa låt därtill) först eftersom hans vapen är ruskigt effektivt mot många av de andra bossarna. Sedan började vi arbeta oss logiskt fram. Wood Man fick smaka på metallklingan så att vi med hjälp av lövskölden kunde ta luften ur Air Man. Sedan blev veklingen Bubble Man också offer för sågbladet och med hjälp av hans bubblor kunde kyla ner Heat Man några grader. Flash Man fick följa Wood och Bubble Mans öden under Metal Mans blad och tack vare Flash Mans förmåga rök Quick Man som blev näst sist att falla innan Crash Man som blåstes bort med vinden.

Bossarna i Mega Man 2 är några av seriens bättre, på många sätt och vis.

Innan kvällen var slut blev det även dags att ta sig an det andra spelets Dr. Wily-banor och utmaningen börjar kännas på allvar igen. Vi lyckades ta oss förbi Mecha Dragon men när vi mot de (för två vid det här laget ganska trötta grabbar) enerverande väggbitarna hade stupat för tionde gången beslutade vi att fortsätta en annan dag med nya krafter. Troligtvis kommer vi under nästa pass ha besegrat den onda doktorn och påbörjat korståget mot honom en tredje gång.

Annonser

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Mega Ma(n)raton: Mega Man 1 avklarat, Mega Man 2 påbörjat”

  1. Anders Brunlöf Says:

    Metal Man, både som boss, musik och vapen, är ren kärlek. Jag håller 2:an som min absoluta favorit i serien, strax efter del 3 och 9.

    Vill än en gång påminna om vårat specialavsnitt av Retroresan, som släpps imorgon. Förutom att prata om det pinfärska Mega Man 10 tar vi en genomgång av de andra spelen i serien. Mycket nörderi att hämta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: